Blog

Kerstmis: zo word jij dé cadeauwinkel in je winkelstraat

Picture of Marith Thies

Marith Thies

Retail design specialist | Eigenaar Thies Design

je winkel kerst klaar maken

Alles wat je moet weten om je winkel klaar te maken voor de kerst

Straal die fijne shopbeleving maar uit!

Kerstmis is traditiegetrouw de maand waarin je als winkelier een flink stuk van je jaaromzet kunt pakken. Maar het is daarmee ook meteen een superdrukke maand, die heel veel voorbereiding vraagt. Het is slim om daar nu alvast over na te denken, zodat je na Sinterklaas meteen aan de gang kunt met je kerstinrichting. Met dit stappenplan kun je vandaag al een kickstart maken!

Stap 01.

Wat zijn de kersttrends van 2023?

Eco-Chique Kerst

In lijn met de groeiende bezorgdheid over het milieu en de klimaatverandering, zullen veel mensen zich richten op duurzame kerstversieringen en cadeauopties. Verwacht herbruikbare decoraties, gerecyclede materialen en eco-vriendelijke geschenken die het milieu zo min mogelijk belasten.

 • Kleuren: Natuurlijke kleuren zoals groen, bruin en aardetinten worden benadrukt om een verbinding met de natuur te weerspiegelen.
 • Materialen: Herbruikbare materialen zoals hout, kurk, gerecyclede stoffen en glas zijn populair. Vermijd plastic en andere niet-duurzame materialen.
 • Decoraties: Kies voor herbruikbare kerstballen, stoffen slingers, en houten ornamenten. Hang ook planten en kruiden als decoraties op om een frisse en groene sfeer te creëren.

Futuristische kerst

Met de voortdurende vooruitgang in technologie zullen steeds meer mensen digitale en slimme elementen in hun kerstvieringen integreren. Denk aan kerstverlichting die je met je smartphone kunt bedienen, virtuele kerstkaarten en zelfs augmented reality (AR) of virtual reality (VR) kerstversieringen en ervaringen.

 • Kleuren: Moderne, futuristische kleuren zoals zilver, metallics en neonaccenten kunnen worden gebruikt.
 • Materialen: Combineer traditionele materialen met moderne technologie. Denk aan glas met ingebouwde LED-verlichting, slimme kerstbomen met geïntegreerde licht- en geluidseffecten.
 • Decoraties: Gebruik digitale projecties voor bewegende kerstbeelden op muren of als een digitale open haard. Slimme verlichting kan worden aangepast aan de gewenste sfeer met behulp van apps.

Ambachtelijke Kerstvreugde

Terwijl moderne technologie de overhand heeft, zullen veel mensen teruggrijpen naar traditionele ambachten en handgemaakte decoraties. Denk aan zelfgemaakte kerstkransen, gebreide kersttruien en gepersonaliseerde ornamenten die een persoonlijke touch aan de feestdagen toevoegen.

 • Kleuren: Traditionele kerstkleuren zoals rood, groen, goud en zilver worden benadrukt.
 • Materialen: Natuurlijke materialen zoals hout, vilt en katoen passen goed bij ambachtelijke decoraties.
 • Decoraties: Maak zelf kerstkransen, gehaakte kerstsokken, gebreide kersttruien en handbeschilderde kerstballen. Gepersonaliseerde ornamenten met de namen van gezinsleden zijn ook populair.

Culturele Samensmelting van Kerst

Kerst wordt wereldwijd op verschillende manieren gevierd, en steeds meer mensen zullen de diversiteit van kersttradities omarmen. Dit kan zich uiten in het integreren van elementen uit verschillende culturen, zoals voedsel, decoraties en muziek, om een inclusievere en gevarieerde kerstviering te creëren.

 • Kleuren: Gebruik kleuren die typisch zijn voor verschillende culturen, zoals rood en goud voor Chinees Nieuwjaar, of blauw en wit voor Hannukah.
 • Materialen: Integreer materialen en textiel uit verschillende culturen, zoals zijde, hennep, en exotische stoffen.
 • Decoraties: Plaats kerstversieringen en symbolen uit verschillende culturen, zoals een kinara voor Kwanzaa, papieren lantaarns voor het Chinees Nieuwjaar, en een menorah voor Hannukah.
kerst-winkelinrichting-tips
kerst-winkelinrichting-tips
kerst-winkelinrichting-tips
Culturele Samensmelting van Kerst

Alles wat je moet weten om je winkel klaar te maken voor de kerst

02.

Welke stijl past bij jouw winkelinrichting?

Bedenk welke trend het best bij jouw kernwaarden en je winkelinrichting past. Zorg dat je verhaal blijft kloppen. Dompel je winkel onder in kerstsfeer, maar blijf wel herkenbaar. Een handig hulpmiddel bij het zoeken naar jouw kerststijl, is het maken van een moodboard. Door afbeeldingen te filteren en samen te brengen, ontstaat een concept voor jouw kerstinrichting. Dat kan door old school plaatjes te knippen en te plakken, maar Pinterest is echt je grootste vriend. Jij maakt het begin door sfeerplaatjes te verzamelen op een board. Daarna denkt Pinterest met je mee en krijg je mooie suggesties. Dat werkt lekker snel! Tip: gebruik niet meer dan drie hoofdkleuren in je moodboard. Door jezelf hierin enigszins te beperken, hou je rust en eenheid in je presentatie.

03.

Kies strategische plekken en maak kerstclusters

Niet je héle winkel hoeft te blinken. Het gevaar is dat het winkelend publiek dan geen aandacht meer heeft voor de mooie cadeaus die ze eigenlijk kwamen kopen. Zorg er juist voor dat je je op een paar strategische punten helemaal uitleeft. Deze kerstclusters trekken de aandacht, dus hier presenteer je jouw allerbeste kerstartikelen. Dit zijn de plekken waar de kerstsfeer helemaal tot leven komt. De andere delen van je winkel hou je rustiger, met basisversiering.

Wat zijn goede plekken voor een kerstcluster? Dat zijn de zones in je winkel waar je ogen bijna vanzelf naartoe getrokken worden. Een verhoging, een grote lege muur of een ‘pleintje’. Maar vergeet ook zeker de entree en je toonbank niet!

04.

Wat is het doel van je presentatie?

En dan bedoel ik: wat wil je per kerstcluster bereiken?

De entree moet vooral uitnodigend zijn. Een rode loper die naar binnen leidt, fijne muziek, een etalage die jouw (kerst)verhaal vertelt.

Een feelgoodhoekje is ook een goed idee. Met een schattig kersttafereeltje verkoop je misschien niets, maar je publiek schiet acuut in een gezellige shopmood.

Een hoge stelling tegen de muur is weer heel geschikt om je luxe kerstcadeaus te presenteren, zodat die als warme broodjes over de toonbank gaan. En die toonbank zelf is de ideale plek om aan bijverkoop te doen

Tip: Voeg aan ieder kerstcluster iets unieks toe, wat nergens anders in de winkel te zien is. Dit STOP-effect is de eyecatcher van je presentatie en doet wonderen voor je klantbeleving.

05.

Ga voor klantbeleving en vertel een verhaal

Het is pas kerst als je klant dat voelt. Dat doe je door alle zintuigen aan te spreken en je klant op die manier mee te nemen in jouw kerstverhaal. Een kraampje bij de entree met warme choco en glühwein zorgt letterlijk voor warmte. Met fijne muziek, zachte lichtjes en wat sneeuwvlokken hier en daar creëer je al snel een winterwonderland. Een rijk gedecoreerde tafel met een overvloed aan mooi servies en kaarsen vertelt: hier is het gezellig!

06.

Maak een plan

Nu je precies in je hoofd hebt hoe jouw winkel eruit moet gaan zien, is het tijd om lijstjes te maken.

 • Welke spullen van vorige jaren kun je recyclen?
 • Wat heb je dit jaar nieuw nodig?
 • Welke decoratie ga je kopen?
 • Heb je opbouwelementen als kubussen, zuilen of kistjes nodig?

Zorg dat alle elementen elkaar én jouw collectie versterken. Check of je verhaal terugkomt in je plan. Check je kleuren (maximaal drie!) Maak je boodschappenlijstje en ga op inkoop.

07.

Verhoog je omzet door deze slimme tips

 • Presenteer kant & klare cadeaupakketten. Dat ziet er ontzettend feestelijk uit en je maakt het je klanten nog een stukje gemakkelijker om toffe kerstinkopen te doen.

 • Laat zien dat je ook pakketten op maat kunt maken. Het geven van een persoonlijk cadeau doet het altijd goed!

 • Laat in je etalage ook ingepakte cadeaus zien. Voorbijgangers zien dat jij er echt iets moois van maakt en worden getriggerd om bij jou te komen kopen.

 • Prijs je producten. Het leven is al duur genoeg. Mensen willen weten wat iets kost, dus zorg dat je duidelijk bent over de prijs.

 • Presenteer je bijverkoop naast de kassa. Die batterijen, grappige kerstsokken en dat mooie cadeaupapier worden zo heel gemakkelijk toegevoegd aan het winkelmandje.

08.

Make it Instaworhty!

Social media is de nieuwe vorm van mond-tot-mondreclame. En heel erg effectief! Maak een hoekje in je winkel dat erom vraagt om gefotografeerd te worden. Zet er een bordje bij met ‘selfie time’ of voeg simpelweg het logo van instagram toe. Misschien zelfs met je eigen hashtag?

Dit instagrammable hoekje kom je straks overal tegen op social media. Deel het weer in je stories en het verhaal verspreidt zich vanzelf. Het werkt!

Favorieten

Andere lazen ook:

Benieuwd wat we voor jouw interieur kunnen betekenen?

LATEN WE DAN KENNISMAKEN!