Voorkom de vijf meest gemaakte

winkelontwerp fouten

Marith Thies

Marith Thies

Retail design specialist | Eigenaar Thies Design

Blog

Hé daar, winkelbazen! We snappen dat je winkel voor klanten als een warme uitnodiging moet voelen, en dat begint met het juiste winkelontwerp. Een slimme indeling kan het verschil maken tussen blije klanten die graag bij je terugkomen en een lege kassa. Maar, laten we eerlijk zijn, we maken allemaal wel eens fouten. Dus, laten we eens kijken naar vijf veelvoorkomende blunders in winkelontwerp en hoe je die uit de weg kunt ruimen.

01.

Te volgepropte winkel

Een van de grootste no-no's in de detailhandel is een te volgepropte winkel. Als je winkel tjokvol staat met spullen, kan dat klanten juist afschrikken. Probeer een goede balans te vinden tussen producten en lege ruimte. Zorg ervoor dat je gangpaden breed genoeg zijn voor comfortabel rondstruinen en maak gebruik van planken en displays om je producten aantrekkelijk te presenteren, zonder dat het een overkill wordt.

02.

Slechte bewegwijzering

Nog zoiets, slechte bewegwijzering. Klanten moeten moeiteloos kunnen vinden wat ze zoeken. Zet duidelijke borden en wegwijzers bij de ingang en op strategische plekken in je winkel. Denk er eens over na om categorieën en kleurcodes te gebruiken om klanten te helpen bij het vinden van specifieke spullen. Een goed aangegeven winkel maakt het winkelen plezieriger en stimuleert impulsaankopen.

03.

Sombere verlichting

De juiste verlichting kan echt het verschil maken in hoe je winkel overkomt. Te weinig licht kan je zaak donker en onaantrekkelijk maken, terwijl te veel licht een ongemakkelijke sfeer kan creëren. Investeer in fatsoenlijke verlichting die je producten goed belicht en de sfeer in je winkel verbetert. Richt spots op de hot items en gebruik sfeerverlichting om de algehele ambiance op te krikken.

04.

Onhandige kassa-opstelling

Een onhandig ontworpen kassa-opstelling kan leiden tot ellenlange wachtrijen en gefrustreerde klanten. Zorg ervoor dat je kassa's op slimme plekken staan, het liefst bij de uitgang. Overweeg meerdere kassa's tijdens de drukke periodes en zorg dat er genoeg ruimte is voor klanten om hun aankopen af te rekenen. Snellere afhandeling zorgt voor blije klanten.

05.

Geen seizoenswisseling

Een statische winkelindeling kan snel saai worden voor terugkerende klanten. Fris het regelmatig op met nieuwe indelingen en productpresentaties. Simpelweg door seizoensgebonden displays te creëren en nieuwe producten in de spotlights te zetten. Als je je winkel regelmatig opfrist, houd je klanten nieuwsgierig en komen ze steeds terug voor meer. Door deze veelvoorkomende ontwerpfouten te vermijden, maak je van je winkel een aantrekkelijke bestemming voor shoppers. En vergeet niet, je winkelontwerp is een voortdurende evolutie, dus blijf luisteren naar feedback van klanten en pas je indeling aan om aan hun behoeften te voldoen. Veel succes met het creëren van een uitnodigende winkelomgeving!

We hopen dat deze vijf tips je winkelontwerp een boost zal geven en je klanten met open armen ontvangt. Onthoud, een tevreden klant komt niet alleen terug, maar vertelt het ook door, wat essentieel is voor het succes van je zaak. Happy shopping!

Bonus tip!

Mocht je willen weten hoe je je winkel klaar maakt voor een nieuw seizoen? Lees dan ook zeker deze blog.

Winkeladvies

Loop je echt helemaal vast met je winkelinrichting? En heb je de behoefte om met een specialist te sparren over jouw ideeën en hoe jij je winkel beter kan inrichting? Laten we dan vrijblijvend kennismaken.

Favorieten

Andere lazen ook: